QR Dickninge 2

Oorspronkelijk was het huis Dickninge een Benedictijner klooster. In 1325 verhuisden de monniken en nonnen vanuit het drukke Ruinen naar deze eenzame plek aan de oever van de Reest. Toen het klooster – net als alle andere katholieke eigendommen in Drenthe – in 1602 eigendom werd van de Landschap Drenthe, verkeerde het complex in een buitengewoon slechte staat.

Op de tekening uit 1732 is van de abdijkerk niet meer dan een ruïne over. Een blikseminslag gaf het gebouw later het laatste zetje.

Ook het kloostergebouw, waar een rentmeester namens de Landschap Drenthe zijn intrek in genomen had, moest het lange tijd zonder onderhoud stellen.

In 1796 werd Reint Hendrik de Vos van Steenwijk eigenaar van het kloostercomplex en het landgoed. Hij liet het oude Rentmeestershuis afbreken. Op die plek verscheen in 1813 het huidige gebouw dat naar de mode van die tijd in neoclassicistische stijl opgetrokken werd.

Het huis wordt nog steeds particulier bewoond. De familie Roëll, eigenaar van het landgoed Dickninge, besteedt veel zorg aan het behoud van dit kwetsbare gebied.