QR Kerk IJhorst

Het zandpad waar de rode en de blauwe route scheiden is het kerkpad, de oude verbinding tussen de kerk en klooster Dickninge.

De protestantse kerk in IJhorst is in 1822 gebouwd. Deze kerk is opvolger van eerder gebouwde kerken. Rond 1400 is de eerste stenen kerk gebouwd als opvolger van een eerder gerealiseerde houten kerk. Deze stenen kerk is daarna verschillende keren verbouwd. Door groei van de gemeente was het nodig om in de 19de eeuw een nieuwe kerk te bouwen. Deze kerk is op dit moment in gebruik door de protestante gemeente IJhorst/de Wijk.

Achter de kerk ligt een Aalstal in de Reest

Een aalstal, ook wel visstal genoemd, is een grote houten stellage met daarin een fuik van een meter of vijf met een bevestigingspaal. Vanaf het jaar 1300 tot medio 19e eeuw stonden er zeker vijf van dergelijke vanginrichtingen in de Reest. De vanginrichting in IJhorst was eigendom van havezate Dunningen die het verpachtte aan de kerk in IJhorst. De stellage was puur bedoeld voor de visvangst. In 1794 ging het bezit over naar de kerk.

De IJhorster aalstal stond tot en met 1831 in de Reest. De kerk verpachtte de installatie aan de bewoners van de zogeheten pastorie erve, de boerderij naast de kerk die er nog altijd staat. Daarna spoelde het in het geheel weg.

In 2015 is de gehele stellage weer herbouwd